Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Εφιάλτης των Χριστουγέννων (The Nightmare Before Christmas)

Αμερικανική ταινία. Διάρκεια: 76 λεπτά. 
Σκηνοθεσία: Τιμ Μπάρτον, με τους: Ντάνι Έλφμαν, Κρις Σάραντον και Κάθριν Ο' Χάρα.
O Τζακ ο Σκελετός, βασιλιάς της Πόλης του Χάλοουγουιν, ανακαλύπτει την πόλη των Χριστουγέννων και ανακαλύπτει ότι αυτά ήταν που έλειπαν από τη ζωή του και προσπαθεί να τα "φτιάξει" εκείνος εκείνη τη χρονιά στη θέση του Άι-Βασίλη, αλλά δεν καταλαβαίνει σωστά το νόημά τους.
Μια εξ ολοκλήρου νέα ταινία, που εισάγει στον κόσμο του σινεμά τις ταινίες stop motion όπως τις ξέρουμε σήμερα. Ο Ντάνι Έλφμαν είναι επληκτικός στη σύνθεση της φανταστικής μουσικής η οποία ουσιαστικά "είναι" η ταινία και στην ερμηνεία του Τζακ του Σκελετού, του πρωταγωνιστή. Ακατάλληλη για άτομα κάτω των 15 δείχνει η τηλεόραση όταν δείχνει αυτήν την εκπληκτική ταινία στην απίστευτα υποδεέστερη ελληνική εκδοχή της, και αυτό επειδή η ταινία περιέχει διάφορα τέρατα, συνδεδεμένα με τους παιδικούς μας φόβους. Πολύ καλός χαρακτήρας της ταινίας είναι και ο κακός της ταινίας Ούγκι Μπούγκι, ο οποίος στο κομμάτι του τραγουδάει με έναν λίγο σύγχρονο τόνο τζαζ. Αυτή η ταινία είναι μια από τις πιο ψαγμένες μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια ταινίες. Ο Τιμ Μπάρτον έχει την πιο αχαλίνωτη φαντασία σκηνοθέτη των τελευταίων χρόνων.
Αξιολόγηση: ****1/2 (Πολύ Καλή/Αριστούργημα)
του MicLef

Ο Πόλεμος των Κόσμων (War of the Worlds)

Αμερικανική ταινία. Διάρκεια: 116 λεπτά.
Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλπεργκ, με τους: Τομ Κρουζ, Ντακότα Φάνινγκ, Τζάστιν Τσάτγουιν και Τιμ Ρόμπινς.
Η γη επιτίθεται από εξωγήινα πολεμικά μηχανικά τρίποδα και μέσα στον πανικό που κυριαρχεί μια οικογένεια πολεμά για την επιβίωσή της.
Πιθανότατα η καλύτερη ταινία καταστροφής αν όχι όλων, τουλάχιστον, των τελευταίων χρόνων. Τρομερές σκηνές καταστροφής και ο πανικόε των ανθρώπων στο μεγαλείο του. Ο Τομ Κρουζ καλός όπως πάντα, όμως, την παράσταση κλέβει η μικρή Ντακότα Φάνινγκ, η οποία συναρπάζει. Ο Σπίλμπεργκ σχεδόν διακωμωδεί μερικές φορές στην ταινία την αμερικάνικη νεοτροπία και τους εθισμούς που προκαλεί. Ο ήχος των εξωγήινων τρίποδων θα στοιχειώνει τους θεατές για τις επόμενες μέρες, το ίδιο και οι σκηνές που φαίνεται η αδυναμία και η ανικανότητα του ανθρώπου σε καταστάσεις που είναι εκτός ελέγχου για τον ίδιο. Το τέλος ξεφεύγει από αυτό των περισσότερων ταινιών καταστροφής και δίνει μια πολύ έξυπνη, απλή και πρωτότυπη λύση στο πρόβλημα που θέτει η ταινία: το αν είμαστε τόσο δυνατοί όσο νομίζουμε ότι είμαστε και το τί θα κάναμε σε αντίστοιχες καταστάσεις.
Αξιολόγηση: ***1/2 (Καλή/Πολύ Καλή)
του MicLef

Η Έκτη Αίσθηση (The Sixth Sense)

Αμερικανική ταινία. Διάρκεια: 107 λεπτά. 
Σκηνοθεσία: Μ. Νάιτ Σιαμαλάν, με τους: Χάλεϊ Τζόελ Όσμετ, Βρους Γουίλις και Τόνι Κολλέτ.
Ένα παιδί που επικοινωνεί με πνευματα που δεν ξέρουν ότι είναι νεκροί αναζητεί βοήθεια σε έναν αποκαρδιωμένο παιδικό ψυχολόγο. 
Από τα πιο δημοφιλή θρίλερ των τελευταίων εποχών και ευτυχώς, από τα καλύτερα. Η ιδέα ότι κάποιος βλέπει νεκρούς ανθρώπους που τον χτυπάνε ενώ έχουν την ίδια εμφάνιση με τη στιγμή που πέθαναν δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Το γνωστό σε όλους, χιλιοπαιγμένο και ακουσμένο σε όλες τις παρωδίες ταινιών "I see dead people" προέρχεται από την συγκεκριμένη ταινία. Η ταινία δημιουργει την αίσθηση ότι πουθενά δεν είναι ασφαλής αυτός που έχει την έκτη αίσθηση, ούτε στα μέρη που θεωρούμε ασφαλή, όπως το κρεβάτι μας ή μέρη με άλλους ανθρώπους. Η αγωνία υπάρχει διάχυτη και η ταινία δεν προσπαθεί να τρομάξει τους θεατές με τέρατα που πετάγονται ή κατι τέτοιο, αλλά με την ησυχία και την ηρεμία στο θέαμα κάτι του τρομαχτικού. Εκπληκτικός ο -τότε- μικρός Χάλεϊ Τζόελ Όσμετ για άλλη μια φορά, όπως και στην επακόλουθη ταινία του "Τεχνητή Νοημοσύνη", καθώς και ο Μπρους Γουίλις ο οποίος δείχνει τα  πολύ ικανοποιητικά όρια ερμηνείας του. Άλλη μια πολύ καλή ταινία του Σιαμαλάν. Το αναπάντεχο τέλος αφήνει έκπληκτους τους θεατές.
Αξιολόγηση:**** (Πολύ Καλή)
του MicLef

2012

Αμερικανική ταινία. Διάρκεια: 158 λεπτά. 
Σκηνοθεσία: Ρόλαντ Έμμεριχ, με τους: Τζον Κιούσακ, Θάντι Νιούτον και Τσιγουέτελ Έτζιοφορ.
Η πρόσφατη προσπάθεια του Έμμεριχ να καταστρέψει τη γη αναφέρεται στην άκρως ανακριβή και αβάσιμη ιδέα ότι ο κόσμος θα καταστραφεί το 2012.
Η ταινία ξεκινάει σαν μια κλασική ταινία καταστροφής, μόνο που προσπαθεί αποτυχημένα να εξηγήσει επιστημονικά γιατί θα καταστραφεί  η ανθρωπότητα το 2012. Έπειτα δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι συνεχίζει όπως κάθε συνηθισμένη ταινία καταστροφής, καθώς οι σκηνές καταστροφής είναι άκρως θεαματικές και εφευρετικές. Για να είμαι ειλικρινής η ταινία σε μια σκηνή που αναπαριστάται ένα αεροπλανοφόρο να "ταξιδεύει" πάνω σε ένα γιγαντιαίο παλιρροϊκό κύμα με έκανε να γαντζωθώ από την καρέκλα μου και να παρακολουθώ με ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη. Όλα θα έβαιναν καλά και η ταινία μπορεί να εξελισσόταν σε μια αρκετά καλή ταινία καταστροφής, αν και το σενάριο ήταν υπερβολικά ανεπαρκές και συνηθισμένο για να βγει κάτι το πολύ καλό, αν προς το τέλος της ταινίας άρχιζαν τα μελό και τα κλασσικά κλαψουρίσματα για τον υποτιθέμενο χαμό του πρωταγωνιστή που θυσιάστηκε στη μάχη. Επίσης, στις ήδη αρνητικά επιβαρημένες ερμηνείες των πρωταγωνιστών προστίθενται αυτές του πλητώματος των κιβωτών που είναι στην κυριολεξία για γέλοια. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το πολυαναμενόμενο happy end αν και είχε σκοτωθεί το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού ήταν από συνηθισμένο και βαρετό εώς εξοργιστικό.
Αξιολόγηση: * (Μέτρια)
του MicLef

Ο Δρόμος (The Road)

Αμερικανική ταινία. Διάρκεια: 111 λεπτά. 
Σκηνοθεσία: Τζον Χίλκοουτ, με τους: Βίγκο Μόρτενσεν, Τσάρλιζ Θέρον και Κόντι Σμιθ-ΜακΦεί.
Η μετα-αποκαλυπτική ιστορία ενός άντρα και του γιού του που προσπαθούν να επιβιώσουν σε έναν κατεστραμένο κόσμο, με σκοπό να διασχίσουν την Αμερική και να πάνε προς τα νότια για να μείνουν ζεστοί, αλλά το κυριότερο, με σκοπό να μην πέσουν στα χέρια των κανίβαλων που θερίζουν τη χώρα και αυξάνονται συνεχώς.
Μια εκπληκτική ταινία, βασισμένη στο μυθιστόρμα του Κόρμακ ΜακΚάρθυ, ωστόσο θα πρέπει να διευκρινηστει κάτι για  τους θεατές της. Δεν είναι μια ταινία καταστροφής, αλλά δραματική, η οποία δεν επικεντρώνεται στην ίδια την καταστροφή, αλλά στα επακόλουθά της και τις συνέπειές της για τον άνθρωπο. Για την ακίβεια δεν γίνεται σαφές ούτε καν το τί προκάλεσε την καταστροφή της οποίας τα επακόλουθα φαίνονται στην ταινία. Ο Βίγκο Μόρτενσεν δίνει μια εκπληκτική, αναπάντεχη ερμηνεία, το ίδιο και ο μικρός Κόντι Σμιθ-ΜακΦεί. Πάντα υπάρχει ένταση στην ατμόσφαιρα, αν και όχι συνεχής δράση, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν βαρετά ή περιττά σημεία. Μερικές φρικιαστικές σκηνές δεν λείπουν, όπως και τα σκαμπανεβάσματα της τύχης για τη διμελή οικογένεια. Μια ταινία για την πατρική αγάπη, την αυτοθυσία, που φέρει ένα ελαφρύ μύνημα που λέει ότι ο άνθρωπος δεν θα έπρεπε να είναι τόσο σίγουρος για την κυριαρχία του στη γη, καθώς και για τη διάρκεια επιβίωσης του ανθρώπινου είδους.
Αξιολόγηση: **1/2 (Ενδιαφέρουσα/Καλή)
του MicLef

Μάτριξ (Matrix)

Αμερικανική ταινία. Διάρκεια: 136 λεπτά. 
Σκηνοθεσία: Άντι Γουατσόφσκι και Λάνα Γουατσόφσκι, με τους: Κίανου Ρίβς, Λόρενς Φίσπμουρν, Κάρι-Άν Μός και Χούγκο Γέιβινγκ.
Ένας χάκερ μαθαίνει από μυστηριώδης επαναστάτες για την αληθινή φύση του και τον ρόλο του στο πόλεμο εναντίον των μηχανών, οι οποίες αφού εφευρέθηκε η τεχνητή νοημοσύνη κατέλαβαν τους ανθρώπους και τους χρησιμοποιούν ως μπαταρίες, τη στιγμή που οι ίδιοι νομίζουν ότι ζουν στον πραγματικό κόσμο. 
Περιπέτεια-Σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου με πρωτότυπες ιδέες και εικόνες και συνεχή δράση. Σενάριο στηριγμένο σε μια φιλοσοφημένη έννοια για το παρόν μας, και απρόβλεπτες εξελίξεις. Οπτικά εφέ που συνέρπαζαν στην εποχή τους, με έναν αέρα παλιομοδήτικου πια, αλλά ακομή θεαματικά και εκπληκτικά. Σκηνές δράσης που κόβουν την ανάσα και αγωνία για τα επακόλουθα. Ένα πολύ καλό σάουντρακ συνοδεύει την ταινία όπως και 4 βραβεία Όσκαρ όχι για τις αρκετά καλές ερμηνείες που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους αλλά κυρίως για οπτικοακουστικά εφέ. Από τις ταινίες που θα αρέσουν σε όλους και θα μείνουν στην κορυφή των κατηγοριών τους.
Αξιολόγηση:****1/2 (Πολύ Καλή/Αριστούργημα)
του MicLef

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Transformers

Αμερικανική ταινία. Διάρκεια: 144 λεπτά. 
Σκηνοθεσία: Μάικλ Μπέι, με τους: Σία ΛαΜπιφμ Μέγκαν Φοξ και Τζος Ντουχάμελ.
Μια αρχαία διαμάχη ξανανοίγει μεταξύ δύο υπερεξελιγμένων εξωγήινων φυλών, των ηρωικών Ότομποτς και των κακών Ντισέπτικονς, με κλειδί για την απέραντη εξουσία έναν νεαρό έφηβο.
Μια ταινία της "μάζας" με εκπλητικά καλά οπτικά και ακουστικά εφέ που τα χρησιμοποιεί ως το μόνο μέσο για να εντυπωσιάσει τον θεατή. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ταινία ξεφεύγει λίγο, και με μερικές πιασάρικες σκηνές, αστεία σημεία, συνεχή δράση και μια καλή όμαδα πρωταγωνιστών, σε συνδυασμό του πρωτότυπου σεναρίου, αν εξαιρέσουμε τα κινούμενα και περιοδικά, δημιουργούν μια περιπέτεια συγκρατημένη και ευχάριστη, χωρίς όμως να έχει κάτι το ιδιαίτερο για να γεμίσει τα κενά της εκτός από τις σκηνές δράσης, οι οποίες είναι πολύ θεαματικές.
Αξιολόγηση: ** (Ενδιαφέρουσα)
του MicLef

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Σικάγο (Chicago)

Αμερικανο-Γερμανική ταινία. Διάρκεια: 113 λεπτά.
Σκηνοθεσία: Ρομπ Μάρσαλ, με τους: Ρενέ Ζελβέγκερ, Κάθρι Τζέτα-Τζόουνς και Ρίτσαρντ Γκιρ.
Οι δολοφόνοι Βέλμα Κέλι (μια χορεύτρια η οποία σκότωσε τον άντρα της και την αδερφή της αφού τους βρήκε μαζί στο κρεβάτι) και η Ρόξι Χαρτ (που σκότωσε τον εραστή της όταν ανακάλυψε ότι δεν θα την έκανε διάσημη) βρίσκονται στον τροχό του θανάτου μαζί και παλεύουν για την διασημότητα η οποία θα τις σώσει από την αγχόνη, αλλα και για τον Μπίλι Φλιν, έναν μεγαλοδικηγόρο που δεν είχε χάσει ποτέ υπόθεση, στον Σικάγο το 1920.
Ένα μιούζικαλ με εκπληκτικά τραγούδια και χορογραφία, με τρεις εκπληκτικές εμηνείες και πρωτότυπο σενάριο (για ταινία). Ωστόσο, το περιπετειώδες σενάριο της ταινίας δεν της μεταβιβάζει και την έντασή του, καθώς ύστερα από πολλά τραγούδια, ακόμα και εκπληκτικοί ηθοποιοί και τα καλά τραγούδια δεν αρκούν για να μην βαρεθεί ο θεατής σε κάποια σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να παραλειφθούν. Παρόλα αυτά, η ταινία κατακλίζεται από έντονα τραγούδια που παγώνουν το αίμα και σκηνές χορού που αναπαριστούν την πραγματικότητα, σε μια άλλη "διάσταση". Τα έξι βραβεία Όσκαρ φαντάζουν υπερβολικά αλλά δικαίως δόθηκε το βραβείο καλύτερης β΄ γυναικείας ερμηνείας στην Κάθρι Τζέτα Τζόουνς που συναρπάζει. 
Αξιολόγηση: *** (Καλή)
του MicLef

Ο Μεγαλοφυής (Megamind)

Αμερικανική ταινία. Διάρκεια: 95 λεπτά. 
Σκηνοθεσία: Τομ Γκραθ, με τους: Γοίλ Φέρελ, Τζόνα Χιλ και Μπραντ Πιτ.
Ο υπερ-κακός Μεγαλοφυής επιτέλους νικάει την νέμεσή του, τον υπερήρωα Μέτρο Μαν. Αλλά χωρίς ήρωα, χάνει όλους τους στόχους του και πρέπει να βρει ένα καινούργιο νόημα για τη ζωή του.
Άλλη μια ταινία κινουμένων σχεδίων η οποία επικεντρώνεται στην ψυχολογία και τις σκέψεις του "Κακού" και οχι του παντοδύναμου "Καλού'. Ιδιαίτερα καλά αστεία σημεία. Συνεχείς ανατροπές που φτάνουν το όριο της παλαβομάρας και ένα εκπληκτικό σάουντρακ, που στηρίζεται κυρίως απο το Back in Black των AC/DC. Σατιρικό σε αρκετά σημεία των ταινίων με υπερήρωες. Τονίζεται άλλη μια φορά ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν συναισθήματα και πως και οι "κακοί" μπορούν να αλλάξουν πορεία. Η Dreamworks στα καλύτερά της.
Αξιολόγηση: *** (Καλή)
του MicLef

Εγώ, ο Απαισιότατος (Despicable Me)

Αμερικανική ταινία. Διάρκεια: 95 λεπτά.
Σκηνοθεσία: Πιέρ Κόφιν και Κρις Ρεναντ, με τους: Στίβ Κάρελ, Τζέισον Σέγκελ και Ράσελ Μπραντ.
Όταν μια εγληματική μεγαλοφυΐα χρσιμοποιεί ένα τριο από ορφανά κοριτσάκια ως πιόνια για το σατανικό του σχέδιο, να κλέψει το φεγγάρι, θα καταλάβει ότι η αγάπη τους είναι ικανή να τον αλλάξουν προς το καλύτερο. 
Ιδιαίτερα συγκινητικό κινούμενα σχέδια, χωρίς να καθυστερείται όμως η δράση. Πανέμορφα κινούμενα, καθώς προβλήθηκε και σε 3D. Αρκετά αστεία και παλαβά σημεία και οι εκπληκτικοί κλώνοι που είναι η πιο ενδιαφέρουσα και πετυχημένη πινελιά που έχει προστεθεί στην ταινία κλέβουν την παράσταση. Πανέμορφα χρώματα, συνεχής δράση και πολλά αδιέξοδα καθιστούν την ταινία πολύ πευχημένη και καταφέρνει να συνεπάρει ακόμα και τον πιο αντιπαθή προς τα κινούμενα θεατή.
Αξιολόγηση: ***1/2 (Καλή/Πολύ Καλή)
του MicLef

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Αποστολή στην Μπριτζ (In Bruges)

Αγγλο-Αμερικανική ταινία. Διάρκεια: 107 λεπτά.
Σκηνοθεσία: Μάρτιν ΜακΝτόνα, με τους: Κόλιν Φάρελ, Μπρένταν Γκλίζον και Ρέιφ Φάινς.
Δύο πληρωμένοι δολοφόνοι καταφεύγουν στην Μπριτζ με εντολή του αφεντικού τους, όμως, κατά την διάρκεια της διαμονής τους, το αφεντικό δίνει εντολή στον Κεν να σκοτώσει τον σχεδόν άπειρο και επιπόλαιο Ρέι, επειδή κατά την διάρκεια της πρώτης του αποστολής προσπαθώντας να σκοτώσει το στόχο, σκότωσε καταλάθως και ένα μικρό αγόρι.
Μαύρο χιούμορ, ανατρεπτικό σενάριο και καταπληκτικές εικόνες από την γραφική πόλη Μπριτζ. Αυτά είναι λίγα από αυτή την ώριμη κομεντί, η οποία περιέχει τους πιο τρελούς και πετυχημένους διαλόγους που έχουν ειπωθεί ποτέ στην ιστορία του κινηματογράφου. Απολύτως τρελές καταστάσεις και εμμονές των χαρακτήρων, καθώς και βαθειά στο νόημα της ταινίας, υπάρχει ένα μείγμα από την ακολούθηση των αρχών, της φιλίας και της αυτοθυσίας. Πολύ καλοί και οι τρεις βασικοί ηθοποιοί.
Αξιολόγηση: ***1/2 (Καλή/Πολύ Καλή)
του MicLef

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Σέρλοκ Χολμς (Sherlock Holmes)

Αμερικανική ταινία. Διάρκεια: 128 λεπτά.
Σκηνοθεσία: Γκάι Ρίτσι, με τους: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Ρέιτσελ ΜακΆνταμς και Μαρκ Στρονγκ.
Ο Σέρλοκ Χολμς και ο πιστός του φίλος Γουότσον ξεκινάνε μια μάχη ενάντιας του Λόρδου Μπλάκγουντ, ο οποίος, αφού ανασταίνεται, καταστρώνει σχέδια τα οποία θα αλλάξουν την Αγγλία ολόκληρη.
Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ υποδύεται τον εκπληκτικό, χιουμορίστα και ανατρεπτικό Σέρλοκ Χολμς, κατακτώντας έτσι το βραβείο ά ανδρικού ρόλου στις Χρυσές Σφαίρες του 2009. Η πλοκή είναι εξαιρετική με αμφιβολία για το τι είναι αληθινό και τι όχι από ότι συμβαίνει, μπόλικες αστείες στιγμες με αρκετό μαύρο (αγγλικό) χιούμορ. Εξαιρετικό σάνουντρακ από τον ειδικό στο είδος Χανς Τσίμερ και μερικές ιδιαίτερα θεαματικές σκηνές επενδυμένες με πολύ καλά οπτικά εφέ. Στο τέλος τα πράγματα που συμβαίνουν δικαιολογούνται για να φύγουν οι αμφιβολίες από τον θεατή. Υποψήφιο για 2 Όσκαρ. Το δεύτερο μέρος αναμένεται να βγει το 2012.
Αξιολόγηση: *** (Καλή)
του MicLef

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Η Λάμψη (The Shining)

Αγγλο-Αμερικανική ταινία. Διάρκεια: 142 λεπτά.
Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κιούμπρικ, με τους: Τζακ Νίκολσον, Σέλεϋ Ντιβάλ και Ντάνυ Τόρανς. 
Ο Τζον "Τζακ" Τόρανς, ένας συγγραφέας τρόμου, χρειάζεται έμπνευση για το νέο του βιβλίο και ελπίζει πως με το να γίνει, ο νέος επιτηρητής ενός παλιού ξενοδοχείου στο Κολοράντο θα του δώσει αρκετή έμπνευση για τη συγγραφή ενός καλού μυθιστορήματος τρόμου.  Μαζί του έρχονται η σύζυγός του και ο γιος του, Ντάνυ. Ο Ντάνυ έχει τηλεπαθητικές ικανότητες, που ονομάζονται "Λάμψη". Οι ικανότητές του αυτές τον βασανίζουν αφάνταστα, καθώς φέρνουν στο μυαλό του εικόνες από τους προηγούμενους επιτηρητές του ξενοδοχείου οι οποίοι φαίνεται πως έχουν στοιχειώσει το ξενοδοχείο.
Ωμός τρόμος, σε μια από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Αίσθηση μοναξιάς (τρία ατομα σε ένα ολόκληρο ξενοδοχείο), τρομερές εικόνες που θα στοιχειώνουν τα όνειρα του θεατή για αρκετές μέρες, φόβος για τους κοντινούς ανθρώπους, καθαρή τρέλα και μια αίσθηση του υπερφυσικού μπλέκονται στο μυθιστόρημα και μετέπειτα ταινία του Στήβεν Κινγκ, ο οποίος είναι ένας από τους ικανότερους συγγραφείς βιβλίων τρόμου και ο Κιούμπρικ ένας από τους ικανότερους σκηνοθέτες. Ο Τζακ Νίκολσον σε μια τρομακτικά καλή ερμηνεία, το ίδιο και η Σέλεϋ Ντιβάλ αλλά και ο μικρός Ντάνυ Τόρανς, που συγκλονίζει.
Αξιολόγηση: ****1/2 (Πολύ Καλή/Αριστούργημα)
του MicLef

Ο Τελευταίος Μαχητής του Ανέμου (The Last Airbander)

Αμερικανική ταινία. Διάρκεια: 103 λεπτά.
Σκηνοθεσία: Μ. Νάιτ Σιαμαλάν, με τους: Νόα Ρίνγκερ, Νίκολα Πελτζ, Τζάκσον Ράθμπον και Κλιφ Κέρτις.
Η ταινία ακολουθεί τις περιπέτειες του Άανγκ, ένας νεαρός απόγονος των Άβαταρ, ο οποίος πρέπει να βάλει τη νεανική του πορεία στην άκρη και να σταματήσει το Έθνος της Φωτιάς από το να σκλαβώσει το Έθνος του Νερού, της Γης και του Αέρα.
Φυσικό επόμενο, αν και ιδιαίτερα στενάζωρο, ότο ο Σιαμαλάν, σκηνοθέτης της Έκτης Αίσθησης θα δημιουργούσε μια τόσο αφελή και ερασιτεχνικά φτιαγμένη ταινία. Μια ταινία γεμάτη με άσκοπα μελό και "κοιλιές", τόσο δραματικά φτωχές και σεναριακά "ξεκάρφωτες" που προκαλούν γέλιο, οπτικά εφέ που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τον θεατή, ούτε να στηρίξουν την ταινία, η οποία με διάφορες εξελίξεις της τελευταίας στιγμής προσπαθεί να συγκινήσει τον ανυποξίαστο θεατή, που δεν περίμενε ότι το επιτυχημένο άνιμε θα μπορούσε να υποβαθμιστεί τόσο κατά την μεταβίβασή του σε ταινία, δημιουργώντας έτσι ενοποιημένα διαδικτυακά κύματα διαμαρτυρόμενων κριτικών και θεατών ενάντιας του Σιαμαλάν. Παιδικές ερμηνείες από ηθοποιούς σχεδόν εξ' ολοκλήρου άγνωστους, η ταινία προκάλεσε από το γεγονός ότι οι εθνικότητες πολλών από τους χαρακήρες της τηλεοπτικής σειράς άλλαξαν (μόνο από μελαμψοί σε λευκοί και μόνο για τους "καλούς"). Κρίμα για μια ταινία η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει καλή περιπέτεια, κρίνοντας από το παραπλανητικό και καλύτερο από την ταινία τρέιλερ. Αντιθέτως, και δικαίως, υπήρξε υποψήφια για 3 βραβεία χειρότερης ερμηνείας, βραβείο χειρότερου σκηνοθέτη, χειρότερου σεναρίου, χειρότερου ρι-μέικ και χειρότερης ταινίας. 
Αξιολόγηση: * (Μέτρια)
του MicLef
Trailer:

Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους (No Country for Old Men)

Αμερικανική ταινία. Διάρκεια: 122 λεπτά.
Σκηνοθεσία: Αδερφοί Κοέν, με τους: Τόμμι Λι Τζόουνς, Χαβιέ Μπαρδέμ και Τζος Μπρόλιν.
Αιματοχυσία, ανθρωποκυνηγητό και η διασταύρωση των ζωών τριών ανθρώπων συμβαίνουν, όταν ένας κυνηγός, μια μέρα βρίσκει κάτω από ένα δέντρο μερικούς νεκρούς ανθρώπους, ένα ποσό ηρωίνης και δύο εκατομμύρια δολλάρια σε μια βαλίτσα, με υπόβαθρο το Δυτικό Τέξας.
Μια ταινία αριστούργημα. Τρεις εκπληκτικοί ηθοποιοί συντελούν στη δημιουργία μιας από τις καλύτερες ταινίες της τελευταίας δεκαετίας. Διαρκές κυνηγητό, επαγγελματίες δοοφόνοι και ο αγώνας για την επιβίωση μπλεκόνται σε αυτό το σιωπηλό έργο. Ο Χαβιέ Μπαρδέμ συγκλονίζει με την βραβευμένη με Όσκαρ ερμηνεία του και η πλοκή του έργου είναι ανεπανάληπτη, με ένα απροσδιόριστο τέλος. 
Αξιολόγηση: ***** (Αριστούργημα)
του MicLef

Beowulf

Αμερικάνικη ταινία. Διάρκεια: 115 λεπτά.
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Ζεμέσκις, με τους: Ρέι Γουίνστοουν, Γκρίσπιν Γκλόβερ, Αντζλίνα Τζολί, Ρόμπιν Ράιτ και Άντονι Χόπκινς.
Ο πολεμιστής Μπέογουλφ πρέπει να πολεμήσει και να νικήσει το τέρας Γκρέντελ πιυ τρομοκρατεί πόλεις, και αργότερα, τη μητέρα του Γκρέντελ, που ξεκινάει να σκοτώνει για εκδίκηση.
Μια αμφιλεγόμενη ταινία, χαρακτηρισμένη από πολλούς ως ανούσια. Ωστόσο, είναι μια φανταστική περιπέτεια. Επική είναι ο κατάλληλος χαρακτηρισμός, δείχνοντας την υπερβολή στις ιστορίες των ηρώων και τα αληθινά τους κατορθώματα. Συνεχής δράση, ένας ατρόμητος πρωταγωνιστής και η εισαγωγή στον κόσμο του 3D, καθώς υπήρξε μια από τις πρώτες ταινίες που κυκλοφόρησαν στους κινηματογράφους τρισδιάστατες. Η μουσική της ταινίας, επίσης στηρίζεται στο επικό κομμάτι και τέλος, η ταινία φτιαγμένη με ψηφιακά σχέδια, προσθέτοντας έτσι έναν φανταστικό τόνο στην ταινία.
Αξιολόγηση: *** (Καλή)
του MicLef

Το Σκοτεινό Χωριό (The Village)

Αμερικάνικη ταινία. Διάρκεια: 108 λεπτά. 
Σκηνοθεσία: Μ. Νάιτ Σιαμαλάν, με τους: Βρούς Ντάλλας Χάουαρντ, Σίγουρνι Γουίβερ, Γιοακίν Φοίνιξ, Γουίλιαμ Χαρτ και Άντριεν Μπρόντυ.
Ο πληθυσμός ενός μικρού, απομονωμένου, επαρχιακού χωριού, πιστεύουν ότι η ειρήνη με τα μυστηριώδη πλάσματα που κατοικούν στο δάσος γύρω τους, τελείωσε.
Αποπνεικτική και κλειστοφοβική ατμοσφαιρα σε αυτό το θρίλερ, που δεν έχει σκοπό του να τρομάξει αλλά κυρίως να δείξει το μέχρι που ωθεί τους ανθρώπους η αγάπη. Η ιδέα της ταινίας είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη και το καλοδουλεμένο σενάριο διατηρεί το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Η ιστορία είναι αρκετά τρομαχτική ως έχει, αλλά γίνεται περισσότερο όταν η Ίβυ, αναγκάζεται να διασχίζει το δάσος με τα παράξενα πλάσματα που έλκονται από το κόκκινο χρώμα, για να βρει φάρμακα για τον τραυματισμένο αρραβωνιστικό της, με ένα επιπλέον μειονέκτημα, ότι είναι τυφλή. Η Βρους Ντάλλας δίνει μια εκπληκτική ερμηνεία, το ίδιο και ο οσκαρούχος Άντριεν Μπρόντυ, που υποδύεται τον νοητικά καθυστερημένο του χωριού. Υποψήφιος για Όσκαρ ο συνθέτης Τζέιμς Νιούτον Χάουαρντ.
Αξιολόγηση: *** (Καλή)
του MicLef
Trailer:
 

Coraline

Αμερικανική ταινία. Διάρκεια: 100 λεπτά. 
Σκηνοθεσία: Χένρι Σέλικ, με τους: Ντακότα Φάνινγκ, Τέρι Χάτσερ και Τζον Χάντγμαν.
Ένα περιπετειώδες κορίτσι βρίσκει έναν άλλο κόσμο, που είναι μια παράξενη ειδιλιακή εκδοχή του καταπιεστικού της σπιτιού και των γνωστών και συγγενών της, ο οποίος έχει όμως φριχτά μυστικά.
Ένα πρωτότυπο κινούμενο σχέδιο, γυρισμένο με την τεχνική των κούκλων, όπως ο Εφιάλτης των Χριστουγέννων, που αποδεικνύεται ιδιαίτερα τρομακτικό και ακατάλληλο για κάτω των 10 τουλάχιστον. Ένας φανταστικά όμορφα παράλληλος κόσμος, στον οποίο η "τέλεια" μητέρα σου θέλει να ράψει κουμπιά στα μάτια σου είναι ελάχιστα ελκυστικός. Πρωτότυπο σενάριο, πανέμορφα σχέδια, ωραία, διακριτική μουσική και μια καταπνιχτική ατμόσφαιρα από ένα σημείο και μετά συνοδεύουν την ταινία.
Αξιολόγηση: ***1/2 (Καλή/Πολύ Καλή)
του MicLef

Θα χυθεί αίμα (There Will Be Blood)

Αμερικάνικη ταινία. Διάρκεια: 158 λεπτά.
Σκηνοθεσία: Πολ Τόμας Άντερσον, με τους: Ντάνιελ Ντέι Λούις, Πολ Ντάνο και Κιαράν Χιντς.
Όταν ο Πλέινβιου πληροφορείται μυστηριωδώς ότι σε μια μικρή πόλη κάπου στα δυτικά αναβλύζουν τόνοι πετρελαίου, αποφασίζει να πάρει την τύχη στα χέρια του και μετακομίζει μαζί με το γιο του H.W. στη σκονισμένη Little Boston. Σε αυτή την πόλη, όπου το κέντρο της ζωής των κατοίκων είναι η εκκλησία του χαρισματικού ιεροκήρυκα Έλι Σάντεϊ, o Πλέινβιου και ο H.W. «πιάνουν την καλή». Ωστόσο, αν και όλοι πλουτίζουν χάρη στην πετρελαιοπηγή, τα πάντα αλλάζουν καθώς οι συγκρούσεις κλιμακώνονται και κάθε ανθρώπινη αξία απειλείται.
Μια εκπληκτική ταινία, με έναν εκπληκτικό Ντάνιελ Ντέι Λούις. Η ταινία παρουσιάζει όλα τα γεγονότα ωμά, δείχνοντας το τι μπορεί να κάνει κανείς για να κερδίσει χρήματα, καθώς και την επιφανειακή χαρά που η επιτυχία προσδίδει, μέχρι την συνειδητοποίηση ότι στο τέλος δεν έχει μείνει τίποτα άλλο παρά τα χρήματα. Μια ιστορία προδοσίας, διαφθοράς και καταπάτησης οποιαδήποτε φιλίας που οδηγούν στη σταδιακή νέμεση του αντι-ήρωα της ταινίας, μέσα από πράξεις που ο ίδιος κάνει. Η σχεδόν διαβολική μουσική που συνοδεύει την ταινία ταιριάζει τέλεια, δημιουργώντας εντελώς διαφορετικό από σκηνές που κατά τα άλλα φαίνονται ήρεμες ή έστω φυσιολογικές.. Όσκαρ κινηματογραφίας και ηθοποιίας Ά ανδρικού ρόλου στον ανεπανάληπτο Ντάνιελ Ντέι Λούις, για έναν από τους σπουδαιότερα ερμηνευεμένους ήρωες στην ιστορία του σινεμά.
Αξιολόγηση: **** (Πολύ Καλή)
του MicLef
Trailer:
 

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

X-men Origins Wolverine

Αμερικανική ταινία. Διάρκεια: 107 λεπτά.
Σκηνοθεσία: Γκάβιν Χούντ, με τους: Χιου Τζάκμαν, Λιβ Σράιμπερ, Ντάνι Χιούστον, Γουιλ Άι Αμ, Λιν Κόλινς, Ράιαν Ρεϊνόλντς. Αφού προσπάθησε να ζήσει μια ήρεμη και φυσιολογική ζωή, ο Λόγκαν ξεκινάει για να εκδικηθεί τον θάνατο της γυναίκας του με το να πάει στο πλευρό του προγράμματος " Όπλο Χ" και να γίνει ο Γούλβεριν.
Το συγκεκριμένο μέρος των Χ-men αποδεικνύεται πιθανότατα το χειρότερο. Ο Χιού Τζάκμαν δεν φαίνεται νεότερος αν και υποτίθεται ότι είναι πολλά χρόνια νεότερος, τα οπτικά εφέ είναι απαράδεκτα, εν σχέση με τις προηγούμενες ταινίες Χ-men και πολλοί ηθοποιοί δεν ταιριάζουν στο ρόλο τους, όπως ο Γκάμπιτα. Ωστόσο, ανανεώνει την μανία των λάτρεων των Χ-men, έχει μερικές πολύ εντυπωσιακές στιγμές και δείχνει μερικούς πρωτοεμφανιζόμενους σε ταινίες ήρωες. Ωστόσο οι καλές σκηνές της ταινίας είναι μετρημένες στα δάχτυλα.
Αξιολόγηση: ** (Ενδιαφέρουσα)
του MicLef

Ο Λόρενς της Αραβίας (Lawrence of Arabia)

Αγγλική ταινία. Διάρκεια: 216 λεπτά.
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λίαν, με τους: Πίτερ Ο' Τόουλ, Άλεκ Γκίνες, Άντονι Κουίν, Τζακ Χόκινς, Ομάρ Σαρίφ.
Η ζωή του Τ.Ε. Λόρενς, του διάσημου Άγγλου αξιωματικού και το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή. Στην Αραβία κατάτον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Λόρενς με θάρρος ενώνει τους άτακτους Άραβες πολεμιστές σε ένα δυνατό ανταρτικό μέτωπο και κατορθώνει να τους οδηγήσει σε λαμπρές νίκες εναντίον της δεσπόζουσας μέχρι τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Μια από τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών. Μια ταινία για την ελευθερία, τον πόλεμο και τον ανταρτοπόλεμο και την παράνοια. Κλασσική, φαντασμαγορική και μαγευτική. Μαγνητίζει τους θεατές και τους μεταφέρει σε μια άλλη εποχη. Πίτερ Ο' Τόουλ εκπληκτικός, τον ίδιο και ο Ομάρ Σαρίφ.
Αξιολόγηση: ***** (Αριστούργημα)
του MicLef

Γκάντι (Gandhi)

Αγγλο-Ινδική ταινία. Διάρκεια: 191 λεπτά.
Σκηνοθεσία: Λόρδος Ρίτσαρντ Ατένμπρο, με τους: Μπεν Γκίνγκσλεϊ, Γκαντίς Μπέργκεν, Έντουαρντ Φοξ, Τζον Γκίλγκουν, Ροσάν Σεθ, Μάρτιν Σιν.
Ηταινία Γκάντι είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που πάλεψε για μια ειρηνική ζωή χωρίς βία, και απελευθέρωσε ένανα ολόκληρο λαό.
Ένα αριστούργημα που δείχνει πως ένας άνθρωπος με θέληση δεν μπορεί να υποδουλωθεί ότι και αν του κάνει κάποιος. Η βιογραφία μιάς από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στον κόσμο μέσα από μια ιστορική ταινία και πολλές ιστορικές ερμηνείες, ειδικά του Μπεν Κίνγκσλεϊ. Ένα έπος για την ελευθερία, την πολιτική και την ανοχή, καθώς και για τη δύναμη που έχει ο κόσμος, δηλαδή οι άνθρωποι. Οι περισσότερες χιλιάδες προσφέρθηκαν οικειοθελώς να παίξουν στην ταινία, προς τιμήν του μεγάλου ηγέτη Γκάντι. Κατακτητής 8 βραβείων Όσκαρ.
Αξιολόγηση: ****1/2 (Πολύ Καλή/Αριστούργημα)
του MicLef

Η Άγρια Συμμορία (The Wild Bunch)

Αμερικανική ταινία. Διάρκεια: 134 λεπτά.
Σκηνοθεσία: Σαμ Πέκινπα, με τους: Γουΐλιαμ Χόλντεν, Έρνεστ Μπόργκναϊν, Ρόμπερτ Ράιαν, Έντμοντ Ο'Μπρίεν, Γουόρεν Όατς, Τζέιμι Σάμτσεζ, Μπεν Τζόνσον.
Η ιστορία μιας συμμορίας παράνομων που δένονται μεταξύ τους με τον κώδικα τιμής.
Η συγκεκριμένη κατατάσσεται στα καλύτερα γουέστερν όλων των εποχών. Ένας πραγματικός ύμνος για την φιλία, την γενναιότητα και την αυτοθυσία. Το 1994 έγινε επεξεργασία της ταινίας και προστέθηκαν καινούργια οπτικά εφέ, κάνοντας τη θέαση της ταινίας ακόμα πιο απολαυστική. Κλασσικές ερμηνείες.
Αξιολόγηση: **** (Πολύ Καλή)
του MicLef

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Εκτός Νόμου και Χρόνου (The Guard)

Ιρλανδική ταινία. Διάρκεια: 96 λεπτά.
Σκηνοθεσία: Τζόιν Μάικλ ΜακΝτόντα, με τους: Μπένταν Γκλίσον, Ντον σίντλ, Μαρκ Στρονγκ.
Ο Τζέρι Μπόιλ, αρχιφύλακας σε μια μικρή πόλη στη δυτική όχθη της Ιρλανδίας, είναι γνωστός για την αντισυμβατική του συμπεριφορά, το χιούμορ του και την τάση να ξοδεύει τα χρήματά του σε πόρνες. Αύτος ο άνθρωπος που συννεοείται καλά και "διασκεδάζει" μόνο με την άρρωστη μητέρα του, θα αποφασίσει να διώξει, εκτός της δικαιοδοσίας του Νόμου, μια συμμορία εμπόρων ναρκωτικών που εγκαθήστανται στην περιοχή, με τη βοήθεια του Γουέντελ Έβερετ, ενός πράκτορα του FBI.
Μια από τις ωριμότερες κωμωδίες των τελευταίων μηνών. Μαύρο, βρετανικό χιούμορ, μπόλικες παλαβές και πετυχημένες ατάκες και ένας απολαυστικότατος Μπένταν Γκλίσον, ο οποίος μόνος ουσιαστικά παίζει το έργο. Ο Μαρκ Στρονγκ για άλλη μια φορά ο κακός της υπόθεσης, καθώς σε τέσσερις από τις τελευταίες του ταινίες παίζει τον κακό, και από ότι φαίνεται, το αξίζει. Αναφορές γίνονται για το πόσο παλαβοί είναι οι Ιρλανδέζοι, καθώς και για το πως δεν καταδέχονται να μιλήσουν αγγλικά αν και ξέρουν, όπως και οι Γάλλοι δεν μιλάνε αγγλικά.
Αξιολόγηση: ***1/2 (Καλή/Πολύ Καλή)
του MicLef