Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Captain America: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα (Captain America - The Winter Soldier)

Αμερικανική ταινία. Διάρκεια: 136 λεπτά.
Σκηνοθεσία: Άντονι Ρούσσο και Τζο Ρούσσο, με τους: Κρις Έβανς, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Σκάρλετ Γιόχανσον, Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Άντονι Μάκι.
Ο Στιβ Ρότζερς, ενώ αντιμετωπίζει προβλήματα να προσαρμοστεί στην εποχή του σημερα, ηγείται μια μάχης εναντίον ενός παλιού φίλου του από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, Σοβιετικός μισθοφόρος, που έγινε κακός, κοινώς γνωστός ως ο "Στρατιώτης του Χειμώνα" και του ανθρώπου που τον καθοδηγεί.
Ακολουθώντας τον Κάπτεν Αμέρικα στη δεύτερη κινηματογραφική του περιπέτεια, τον ήρωα που δύσκολα μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη εξαιτίας της μεγάλης αμερικανικής σημαίας στο στήθος του και το όνομα του, είναι από τις αρχικές σκηνές ότι η ταινία είναι διατεθιμένη να χορτάσει το θεατή με δράση πολύ περισσότερο από την πρώτη. Έτσι, επανέρχεται στην υπόθεση η οργάνωση Ύδρα, της οποίας οι υποστηρικτές έχουν πολλές ομοιότητες με τους νεοναζί, και η ταινία δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας και έλλειψης εμπιστοσύνης ακόμα και στους πιο κοντινούς ανθώπους του Κάπτεν Αμέρικα. Παρά όμως την προσπάθεια να αποκτήσει διάσταση θρίλερ εξουσίας και διαφθοράς, επιστρατεύει στις σκηνές δράσεις τόσα εξωπραγματικά μηχανικά εξαρτήματα και σεναριακές αφέλειες (οι οποίες συσσωρεύονται προς το τέλος), που η ταινία χάνει τη δυνατότητα να φέρει τον ήρωά της σε ένα ρεαλιστικό περιβάλλον, όπως με άριστο τρόπο κατάφερε το X-Men: Η Πρώτη Γενιά. Επίσης, ενώ η παρουσία του Ρόμπερτ Ρέντφορντ υποτίθεται ότι θα αναβάθμιζε έστω υποκριτικά την ταινία, χάνεται κάτω από υποτυπωδώς ανεπτυγμένους σεναριακά χαρακτήρες. Ίσως τελικά το πρόβλημα της ταινίας να βρίσκεται στο απλό γεγονός της αδυναμίας ταύτισης με τον πρωταγωνιστή, έναν άνθρωπο χωρίς ιδιαίτερη ευφυία ή χιούμορ (όσο και αν προσπαθεί να αποδείξει το αντίθετο), του οποίου τα όρια της δύναμής του είναι ασαφή και εναλλασσόμενα ανάλογα την εκάστοτε σεναριακή υπερβολή και η στολή του όπως και η ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα του (η χρήση της ασπίδας ως μπούμερανγκ) φαίνονται παιδικά. Εντυπωσιακά ενορχηστρωμένες είναι όμως οι σκηνές δράσεις και τα οπτικά εφέ πολύ χορταστικά, ενώ οι προσωπικές μονομαχίες μεταξύ του Καπ και του Στρατιώτη του Χειμώνα, του πιο αινιγματικού και ενδιαφέροντα χαρακτήρα της ταινίας, θυμίζουν παλιές καλογυρισμένες περιπέτειες.
Αξιολόγηση: ** ( Ενδιαφέρουσα)
του MicLef
Trailer:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου