Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Birdman Ή (Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας) - Birdman Or (The Unexpected Virtue of Ignorance)

Αμερικανική ταινία. Διάρκεια: 119 λεπτά.
Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Γκονζάλεζ Ινιαρίτου, με τους: Μάικλ Κίτον, Έντουαρντ Νόρτον, Ζακ Γαλιφιανάκης, Έμα Στόουν και Ναόμι Γουότς.
Ένας ξεθωριασμένος ηθοποιός, που κάποτε υποδύθηκε έναν εικονικό υπερήρωα, αντιμετωπίζει τον εγωισμό του ενώ προσπαθεί να βελτιώσει την οικογένειά του, την καριέρα του και τον εαυτό του, τις τελευταίες μέρες πριν τη πρεμιέρα του έργου του στο Μπρόντγουεϊ.
Περίπου όπως και ο πρωταγωνιστής της ταινίας, ο Μάικλ Κίτον είναι ένας ηθοποιός που έγινε διάσημος με το ρόλο του ως υπερήρωας (Μπάτμαν), ωστόσο σύντομα αφού εγκατέλειψε τον ρόλο, βυθίστηκε στην αφάνεια. Αν και συνέχισε να βγάζει ταινίες και να έχει μια χαρούμενη και πλήρη ζωή παρά τη μεγάλη κινηματογραφική του δραστηριότητα, όπως δηλώνει, ο ρόλος του στο Birdman είναι ο καλύτερος της καριέρας του και είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος, παρόλο που ο ρόλος, όπως πολλοί ίσως νομίσουν, δεν γράφτηκε για αυτόν. Η ταινία είναι γυρισμένη με εξαιρετική δεξιοτεχνία, με αριστουργηματικό μοντάζ και ροή κάμερας, που δημιουργούν την εντύπωση ότι όλη η ταινία γυρίστηκε σε ένα πλάνο, πράγμα όχι πολύ διαφορετικό από την αλήθεια, καθώς αποτελείται από λιγοστές, μεγάλες λήψεις, καθιστώντας το έργο των ηθοποιών δυσκολότερο και τις ερμηνείες τους ακομή πιο αξιέπαινες. Έτσι έχουμε την αίσθηση ότι η κάμερα κινείται αυτόνομα (σαν ένα πουλί ίσως;) παρακολουθώντας τους ηθοποιούς που δίνουν όλοι εξαιρετικές ερμηνείες εξερευνώντας την πολύπλευρη φύση των χαρακτήρων τους. Μέσα σε δύο ώρες λοιπόν ο Ινιαρίτου κάνει αναφορές στην οικογένεια, την ματαιοδοξία των ανθρώπων, στους κριτικούς τέχνης, καθώς και στην ίδια την τέχνη, καταλήγοντας σε ένα λυτρωτικό και αρκετά αμφιλεγόμενο τέλος. 4 βραβεία Όσκαρ μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας.
Αξιολόγηση: ***1/2 (Καλή/Πολύ Καλή)
του MIcLef
Trailer:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου