Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Χόμπιτ: Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι (Hobbit: An Unexpected Journey)

Αμερικανο-Νεοζηλανδέζικη ταινία. Διάρκεια: 169 λεπτά.
Σκηνοθεσία: Πίτερ Τζάκσον, με τους: Ίαν Μακέλλεν, Μάρτιν Φρίμαν, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, Κέιτ Μπλάνσετ και Ηιούγκο Γουίβινγκ.
Ένα νέο και φιλήσυχο χόμπιτ, ο Μπίλμπο Μπάγκινς ξεκινάει για έναν "αναπάντεχο ταξίδι" για το μοναχικό βουνό με μια ομάδα περιπετειωδών νάνων και τον μάγο Γκάνταλφ για να ξαναπάρουν το κλεμμένο τους βασίλειο από τον δράκο Σμογκ.
Ξαναφέρνοντας κοντά μας τον κόσμο της Μέσης-Γης, 9 χρόνια μετά την τελευταία μας συνάντηση στους κινηματογράφους ο Πίτερ Τζάκσον μεταφέρει το βιβλίο Χόμπιτ του Τόλκιν και μάλιστα σε 3 ταινίες. Τι λοιπόν θα μπορούσε να πάει στραβα; Πολλά. Με ένα ιδιαίτερα αδιάφορο επιτελείο ηθοποίων εκτός των εξαιρέσεων (Ίαν Μακέλλεν, Μάρτιν Φρίμαν, Κέτι Μπλάνσετ, Χιούγκο Γουίβινγκ), ο Πίτερ Τζάκσον μεταφέρει ένα βιβλίο μικρότερο από οποιοδήποτε από τους τρεις Άρχοντες σε τρεις ταινίες, πιθανότατα για καθαρα εμπορικούς σκοπούς. Ωραία, θα περιέχουν όλο το βιβλίο θα πει κάποιος. Οχί απλά όλο, αλλά και περισσότερα από όσα αναφέρονται σε αυτό. Αυτό που φαίνεται να έχει ξεχασει ο Πίτερ Τζάκσον είναι ότι το Χόμπιτ ως βιβλίο αποτελούσε ένα παραμύθι, χωρις το μεγαλείο του φανταστικού αλληγορικού μυθιστορήματος της τριλογίας που έκανε διάσημο τον Τόλκιν. Έτσι, παιδικά τραγούδια, επαναληπτικές συζητήσεις, αργά πλάνα, όλα προσπαθούν να μας επαναφέρουν στην προηγούμενη δεκαετία όπου βγήκαν οι Άρχοντες, αλλά χωρίς επιτυχία. Προσθέτοντας έναν καινούργιο χαρακτήρα στην ταινία, τον Αζόγκ τον Βεβηλωτή, ο Πίτερ Τζάκσον προσπαθεί να ταυτίσει τους θεατές με τους χαρακτήρες του βιβλίου, οι οποίοι ήταν μεσήλικες νάνοι για αυτό και τους μεταφέρει πιο νέους. Ωστόσο, τα πανέμορφα πλάνα των τοπίων της φανταστικής αυτής περιοχής δεν παύουν να μαγεύουν, ενώ τα οπτικά εφέ, αν και η χρήση τους είναι κάτι παραπάνω υπερβολική, σε συνδυασμό με την καινούργια τεχνική των 64fps και τις τρεις διαστάσεις στις οποίες προβλήθηκε η ταινία, βγάζουν μάτι. Μια καλή περιπέτεια φαντασίας, τίποτα παραπάνω δυστυχώς. Οι καινούργιες κρυπτές που αποκαλύπτονται για τον κόσμο της Μέσης-Γης θα ικανοποιήσουν τους λάτρες των Αρχόντων, χωρίς όμως να αρκούν για να δικαιολογούν τον εξωφρενικό αριθμό των τριών ταινιών.
Αξιολόγηση: **1/2 (Ενδιαφέρουσα/Καλή)
του MicLef
Trailer:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου